Etiketler

23 Ekim 2015 Cuma

EGE USULÜ AŞURE

     Uzun zamandır paylaşım yapamıyordum. Uzun tatilimden dolayı epey ara vermek durumunda kaldım :) Tatilden döndüğümden beri de ne tarif deneyebiliyorum, ne güncel birşeyler paylaşabiliyorum. Anca ev temizliği, 1,5 aylık tatilin ardından yerleşmeye çalışma derken zaman geçip gidiyor. Birde bu biranda bastıran soğuklar cabası :)
     Ve ''AŞURE'' ayındayız deyip, sizlerle güzel bir tarif paylaşmaya karar verdim.

     MALZEMELER;
  * 250 gr. Aşurelik Buğday,
  * 1 Çorba Kasesi Nohut,
  * 1 Çorba Kasesi Kuru Fasulye,
  * 1/2 Çorba Kasesi Pirinç, 
  * 1 Adet Yeşil Elma,
  * 15 Adet Karanfil,
  * 1 Su Bardağı Süt,
  * 1/2 Çorba Kasesi Kuru Üzüm,
  * 6 Adet Kuru Kayısı,
  * 2-2,5 kg. Şeker,
  * 1 Çay Bardağı Gül Suyu,
  * 1/2 Çay Bardağı Buğday Nişastası


     ÜZERİ İÇİN;
  * Nar, Susam, Badem, Ceviz, Kuş Üzümü, Tarçın
    (Bademi kaynar suda bekletip, kabuklarını soyalım.)
    (Susamı tavada kavuralım.)
    (Badem ve Cevizi 150 - 160 'C de fırında kavuralım.)


     HAZIRLANIŞI;
  * Buğdayları sıcak suyun altında sarı suyu çıkana kadar yıkadıktan sonra, 1 gece suda bekletelim.
  * Nohut, Fasulye ve Pirinci iyice haşlayıp, Nohutla fasulyenin kabuklarını soyalım. (Biraz uğraştırıcı ama yemesi daha keyifli.)
  * Kabuklu yeşil elmaya karanfilleri saplayalım.
  * 5 Lt.'lik tencereye buğdayları koyalım ve üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edelim.
  * Nohut, Fasulye, Pirinç ve karanfil sapladığımız yeşil elmayı içine koyup kısık ateşde kaynatalım. (Elma dağılmaya başlayınca kevgirle alalım.)
  * Kaynamaya başlayınca 1 bardak sütü dökelim. (Kaymak olursa kaşıkla alabilirsiniz.)
  * İyice kaynadığından emin olduğunuzda üzüm ve kayısıları ilave edip arar ara karıştıralım. 
  * Üzümler yukarıya çıkmaya başladığında en az 2 kg. şeker ilave edelim. (tadına bakarak şeker oranını arttırabilirsiniz.)
  * Ayrı bir kapda Buğday nişastası ve gül suyunu karıştıralım. 
  * Şeker eridiği zaman karıştırdığınız buğday nişastası ve gül suyunu ilave edelim.
  * Çorba kıvamını alınca altını kapatıp, kaselere dökebilirsiniz.
  * Süslemeyi unutmayınız.

                                                              AFİYET OLSUN, 
                                                                             AŞURE AYINIZ MÜBAREK OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder