Trileçe bir Arnavut tatlısıymış. 3 farklı sütten (keçi, manda ve inek sütü) yapıldığı için TRİLEÇE demişler. Karamel tadını aldığınız anda daha o lezzete doyamadan yoğun süt kıvamıyla sünger gibi keki eriyip gidiyor ağzınızda...
Geçenlerde iftar için arkadaşımın işletmeciliğini ve şef'liğini yaptığı Topçu Et & Mangal'a gittik. 5 yıldır arkadaşım olan Özhan'ın ellerinden çıkan muhteşem et lezzetlerine ilk defa tanıklık ettik. ızgaralar harikaydı, tadını anlatamam. Eğer Lüleburgaz'da veya çevre yerlerde oturuyorsanız mutlaka denemelisiniz. Eğer uzak illerdeysenizde, olur ya dünya küçük belki yolunuz Lüleburgaz'a bi nedenle düşerse mutlaka denemelisiniz. Diyeceğim o ki ızgaralardan sonra yiyecek bir damla yerim kalmamışken, tadı hala damağımdayken pat diye geldi önümüze muhteşem lezzet TRİLEÇE...
Yemek istemedim önce ama sonra o sünger gibi görünen kek cezbetti beni. Tek bir çatal almayı düşünürken 3 saniye içinde bitirdim tatlıyı ve hayranlıkla bakakaldım boş tabağa ve Özhan'a :)
Hemen arkadaşlığımıza dayanarak Büyük Şef Özhan Us'dan tarif istedim :) Cevap belliydi aslında, karşındaki profesyonel olunca, kullandığı malzemelerde hem profesyonel hemde fazla oluyor. Nihancığım tarifi versemde malzemeleri temin edemezsin ama keçi sütü, krema, karamel, taze vanilya diye birkaç malzeme sıraladı sadece :) Yani tarif yok, lezzetin sırrı Özhan Şef'de...
Neyse o gece tadı damağımda uyudum. Ertesi gün uyandım niyetliyim ve canım deli gibi Trileçe istiyor :) Ben ve tatlıya aşerme, inanılacak şey değil. Aşık oldum ben bu lezzete. Hemen internetten bir tarif buldum ve Özhan'ın verdiği malzemelere göre uyarladım. İlk deneme fena değil ama birazcık başarısızdı :) Görüntü ofsayt :)) Ertesi gün internetten okuduğum makaleler, tarifler ve püf noktalar sonucunda kendi tarifimi yaptım ve 1 gece buzdolabında dinlendirdim. Sonuç mu? Deneyin ve görün... :)
MALZEMELER;
KEK İÇİN;
* 10 Yumurta,
* 8 Yemek Kaşığı Şeker,
* 10 Yemek Kaşığı Un,
* 2 Paket Vanilin,
* 1 Paket Kabartma Tozu
SÜT ŞERBETİ İÇİN;
* 1 Lt. Keçi Sütü,
* 1/2 Lt İnek Sütü,
* 5 Yemek Kaşığı Şeker,
* 3 Yemek Kaşığı Süt Tozu,
* 1 Paket Krema
KARAMEL SOS İÇİN;
( İsterseniz Carte D'or Karamel Sos kullanabilirsiniz.)
* 1 Su Bardağı Şeker,
* 1 Paket Krema,
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağ
TABANI İÇİN;
* 1 Paket Krema
YAPILIŞI;
Öncelikle fırınımızı 180 'C'ye ayarlayıp ısınmaya bırakıyoruz. Sünger gibi olan kek için yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını ve şekeri yüksek devirli mikserle traş köpüğü gibi olana kadar ( 5 dak.) çırpıyoruz. Sonra yumurta sarılarını ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar tekrar çırpıyoruz ve mikserimizi çıkartıyoruz.
Şimdi kabaran harcımızın kıvamını bozmamak için unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Vanilin ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırdıktan sonra dikdörtgen büyük boy dikdörtgen borcamın tabanına yağlı kağıdı serip hamurumuzu döküyoruz ve spatula yardımı ile üzerini düzeltip ısınan fırınımıza yerleştiriyoruz. 25-30 dak. kadar pişiyor kekimiz.
Bu arada dağılan tezgahımızı toparlayabiliriz :)
Kekimizi fırından aldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz ve şerbetimizi hazırlıyoruz.
Keçi sütü, inek sütü ve şekeri ocağa koyuyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Kaynama noktasına gelmeden şeker eridiğinde ocaktan alıyoruz ve Krema ile Süt tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Soğuyan kekimizi düz bir tabana ters çeviriyoruz, yağlı kağıdı çıkarttıktan sonra aynı borcamın içine tabanı için Kremayı döküp yayıyoruz. Şimdi en zahmetli kısım keki düzgün bir şekilde tekrar borcama, döktüğümüz kremanın üzerine yerleştiriyoruz :) Kekimizi servis yapacağımız şekilde dilimledikten sonra hazırladığımız süt şerbetini her yere yavaşca döküyoruz. Korkmayın borcamdan taşmayacak 1,5 lt süt. Yavaş yavaş döktüğümüz için sünger görünümlü kekimiz sünger gibi çekmeye başlayacak süt şerbetini.
Kekimiz süt şerbeti ile yoğunlaşırken karamel sosumuzu hazırlayalım biz;
Şekerimizi dibi tutmayacak bir tenceye (seramik, teflon, vb..) koyup ocağa alıyoruz. şeker esmerleşene kadar karıştırıyoruz. Esmerleştiği anda ocağın altını kısıyoruz ve terayağını ilave ediyoruz. Tereyağ eriyince kremayı ilave ediyoruz ve karamel görünümünü alana dek karıştırıyoruz. İşte bu kadar... Karamel sosumuz hazır ister soğutup kekinizin üzerine dökün ve öyle buzdolabına kaldırın, isterseniz servis yaparken dökün. (Ben karamel sosumu soğutup üzerine döktüm ve buzdolabına kaldırdım, servis yaparken de Carte D'or Karamel Sos ile süsleme yaptım.)
Tercih sizin...
Afiyet Bal Şeker Olsun...
Denedikten sonra yorumlarınızı bekliyorum :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder